WEG NAAR DE BEVRIJDING

Scroll

  • D-day, ouverture van de bevrijding

    De grootste armada aller tijden maakt in de nacht van 5 op 6 juni 1944 de oversteek van Engeland naar Frankrijk. Om half zeven in de ochtend klappen de boegkleppen van de landingsschepen op de Normandische stranden open en springen Engelse, Canadese en Amerikaanse soldaten in de branding. De invasie is begonnen. Aan het eind van de dag zijn ten koste van zware verliezen 150.000 troepen aan land gezet. De bevrijding van Noord-West Europa is onderweg.

    Lees hoofdstuk:
    D-day
  • Race naar het noorden

    De gevechten in Normandië duren zes lange weken. Pas eind juli breken de geallieerden uit het bruggenhoofd en begint een razendsnelle opmars naar het noorden, richting Parijs. Overal in Noord-Frankrijk slaan Duitse troepen op de vlucht of geven zich over. Begin september is heel België in een paar dagen vrij. Nederland rekent ook op een zeer spoedige bevrijding, maar de bevrijders komen in ademnood.

    Lees hoofdstuk:
    Frankrijk en België
  • Strijd langs de grens

    De vaart is uit de geallieerde aanval. Op 14 september trekken eenheden van het Amerikaanse leger Maastricht binnen dat als eerste bevrijde Nederlandse stad uitbundig feestviert. De Amerikanen nemen weliswaar in een ommezien de rest van Zuid-Limburg in maar van een doorbraak van de Siegfriedlinie, de sterke Duitse verdedigingslinie langs de Duitse westgrens is geen sprake.

    Lees hoofdstuk:
    Zuid-Limburg
  • Market Garden: bevrijder in het nauw

    Drie maanden na D-day lijkt de tijd rijp voor een beslissende slag tegen nazi-Duitsland. Een inval van Duitsland vanuit Frankrijk of België is geen optie vanwege de onneembare Duitse Siegfriedlinie. Met een grote boog eromheen dan maar. Terwijl rond Eindhoven, Arnhem en Nijmegen een enorme luchtlandingsoperatie op gang komt om bruggen veilig te stellen, begint het Britse grondleger vanuit België de opmars naar het noorden. Operatie Market Garden is ingezet en zal spoedig stranden.

    Lees hoofdstuk:
    Market Garden
  • Geen Antwerpen zonder Schelde

    De haven van Antwerpen is van cruciaal belang voor het bevoorraden van de geallieerde legers en daarmee de voortgang van het bevrijdingsoffensief. De havenstad zelf is al bevrijd op 4 september maar de toegangsweg erheen, de Schelde, is nog in handen van de Duitsers die de riviermonding hardnekkig verdedigen. De strijd die in Zeeland en het naburige Zeeuws-Vlaanderen losbarst is lang en hevig maar eind november varen de eerste Liberty-schepen van de geallieerde troepen Antwerpen binnen.

    Lees hoofdstuk:
    Zeeland
  • Bevrijding Brabant niet zonder slag of stoot

    Ondanks een bevrijde maar kwetsbare corridor tussen Eindhoven en bruggenhoofd Nijmegen, is de provincie Noord-Brabant begin oktober nog grotendeels in Duitse handen. De situatie is onoverzichtelijk. Het geallieerde opperbevel besluit om eerst de Duitsers uit Midden- en West-Brabant te verdrijven. Breda, Bergen op Zoom en Den Bosch worden bevrijd maar niet zonder slag of stoot.

    Lees hoofdstuk:
    Brabant
  • Obstakel Noord-Limburg

    Eind september 1944 is al duidelijk dat de Duitsers niet van plan zijn de oostelijke Maasoever zonder meer prijs te geven. Zij besluiten delen van Noord- en Midden-Limburg op te nemen in de verdedigingslinie langs de Duitse westgrens. De geallieerden zullen dit obstakel moeten elimineren om naar Duitsland door te kunnen stoten. Bij het dorp Overloon stuiten de Amerikaanse en Britse tanks op de pantsers van de Duitsers. Dit leidt tot een veldslag die weken duurt.

    Lees hoofdstuk:
    Noord-Limburg
  • Op hongertocht de boer op

    Begin november lopen de gevechten op hun eind en komt het front tot stilstand langs de grote rivieren. Het zuiden is bevrijd , de strook langs de grote rivieren is frontgebied, blootgesteld aan artilleriebeschietingen over en weer. Veel burgers zijn geëvacueerd of gevlucht voor het oorlogsgeweld. Arnhem wordt systematisch leeggeplunderd. In het westen van het land heerst hongersnood,. Ook de extreme kou slaat hard toe. In de Ardennen zetten de Duitsers een grote tegenaanval in.

    Lees hoofdstuk:
    Hongerwinter
  • Aanval op het Rijnland

    Begin 1945, na het Duitse debacle van het Ardennenoffensief, maken de geallieerden zich op voor een nieuw offensief dat Duitsland op de knieën moet dwingen. Eerst moet het Rijnland worden veroverd. De hoofdaanval wordt gelanceerd vanuit de regio rond Nijmegen. Deze wordt voorafgegaan door de zwaarste artilleriebeschietingen uit de Tweede Wereldoorlog. Bij Remagen steken de Amerikanen uiteindelijk de Rijn over.

    Lees hoofdstuk:
    Naar Duitsland
  • Oost-Nederland gezuiverd

    Terwijl Britse en Amerikaanse troepen steeds verder in Duitsland oprukken, moeten de Canadezen Oost- en Noord-Nederland nog bevrijden. In de Achterhoek wordt in maart en april zwaar gevochten. De Duitsers moeten ook nog uit Arnhem worden verjaagd en de Veluwe moet worden veroverd. Op 20 april staan de bevrijders aan het IJsselmeer.

    Lees hoofdstuk:
    Oost-Nederland
  • Steden vallen, de een na de ander

    Over een breed front rukken de geallieerde legers onder generaal Eisenhower in april 1945 op door Duitsland . Terwijl Amerikaanse en Franse troepen Zuid-Duitsland veroveren, rukken Britse en andere Amerikaanse eenheden op over de Noord-Duitse laagvlakte, richting Berlijn. Overal moeten waterwegen worden overbrugd omdat de Duitsers oeververbindingen hebben vernield. Het Ruhrgebied wordt omsingeld, Hannover valt, Paderborn, Bremen, Neurenberg, Leipzig volgen. De concentratiekampen worden gevonden.

    Lees hoofdstuk:
    Strijd Duitsland
  • Duitsland buigt, oorlog voorbij

    Ook al was de uitkomst van de invasie in Noord-West Europa onvoorspelbaar geweest, minder dan een jaar later is de Duitse nederlaag onafwendbaar. Eind april ontmoeten de legers van de westelijke geallieerden en Russische troepen elkaar aan de Elbe. Berlijn wordt door het Rode Leger veroverd. De onvoorwaardelijke overgave op alle fronten is op 8 mei 1945 een feit. De oorlog met Duitsland is voorbij. In elke Europese stad wordt feest gevierd.

    Lees hoofdstuk:
    Berlijn
Weg naar de bevrijding in vogelvlucht
Tekst samenvatting
Lees hoofdstuk:
D-day

de bevrijding in vogelvlucht

Hou mij op de hoogte
Volg ons op Facebook Zend ons uw materiaal
Laden...